Πάρκο Καραμανλή, Ραφήνα, Αττική, Ελλάδα 6944511951 info@posidoniafestival.gr

Posidonia Festival 2023... Πως ξεκίνησαν όλα...

To Posidonia Festival Rafina είναι η νοητή συνέχεια του πρώτου επιτυχημένου Posidonia Festival Mallorca της Ισπανίας που ιδρύθηκε το 2008 και επεκτάθηκε στην Formentera, Sitges, Tavolara, Barcelona, και στην Ιταλία στο Bogliasco, Santa Margherita Ligure,  Carloforte.

Links:

http://www.posidoniafestival.net/

https://posidoniagreenfestival.com/

https://www.facebook.com/PosidoniaFestivalGreen/

Το 2011 δημιουργήθηκε το δίκτυο Posidonia Green Project. Το Posidonia Green Project είναι ένας διεθνής οργανισμός αφιερωμένος στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με έδρα την Ισπανία και την Ιταλία και συνδέεται με ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.

To 2020 η Επιτροπή Βιώσιμο Περιβάλλον πήρε την έγκριση από του δημιουργούς του Posidonia Festival Mallorca για να πραγματοποιήσουμε το Posidonia Festival στην Ραφήνα. Μας καθυστέρησε η κρίση του Covid 19 αλλά επιτέλους το 2023 πραγματοποιήθηκε το … 

Posidonia Festival Rafina 2023


Σάββατο 03 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Posidonia Festival στην Ελλάδα για την προστασία της Posidonia Oceanica, στο πάρκο Καραμανλή της Ραφήνας.

Ο σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό αλλά πάνω από όλα τις αρχές και τους χρήστες τις θάλασσας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, δηλαδή κόσμος που έχει την δυνατότητα να επενδύει μια καλύτερη μοίρα για την Ποσειδωνία.

Η Μαρία Σαλομιδη (Ερευνήτρια) και ο Γιάννης Ισσαρης  (PhD θαλασσινή οικολογία), επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ (το Ελληνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας) μας έκαναν μια καταπληκτική παρουσίαση του φυτού αυτού, της σημαντικότητας του για μας τους ανθρώπους και των κίνδυνων που απειλούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας και εν συνεχεία τον τρόπο ζωής μας. Μας ξεναγήσαν live στην οθόνη σε ένα λιβάδι Ποσειδωνίας λίγα μέτρα από την παράλια Πανόραμα με υποβρύχιο Drone, για την μεγάλη χαρά των παιδιών.

Η Ιωάννα Κυριακάκη από το Cyclades Preservation Fund μας παρουσίασε μια λύση αγκυροποίησης που προστατεύει την Ποσειδωνία από την τεράστια καταστροφή που κάνουν οι άγκυρες, και μετά συνέχισε να κρατάει την απολυτή προσοχή των παιδιών με κινούμενα σχέδια και παιχνίδια αφιερωμένα στην Ποσειδωνία.

Και κλείσαμε το κύκλο των ομιλιών με τον Τάσος Χάλαρη από την MEPP, παρουσίασε τον καθαρισμό βυθού που πραγματοποιήθηκε 30 Μάιου χωρίς μπουκάλες ενός μέρος του λιβαδιού Ποσειδωνίας στης Μαρικες και μας έδειξαν πως αναφυτεύσανε ξεριζωμένη ζωντανή Ποσειδωνία.

Λόγω του τριήμερου έλειπαν κάποιοι εκπρόσωποι υπουργείων, αλλά οι παρόντες έδειξαν το ενδιαφέρον που της αξίζει και είναι ένα πρώτο βήμα για να δουλέψουμε μαζί για την δημιουργία μιας βάσης για καινούριο πλαίσιο προστασίας της Ποσειδωνίας στην Ελλάδα.

Όπως μας εξήγησε σε επικοινωνία Zoom από την Ισπανία ο Matteo Trivelli, χρόνια διοργανωτής του Posidonia Festival Mallorca, κατόρθωσαν να αλλάξουν την νομοθεσία υπερ της Ποσειδωνίας στην Ισπανία. Το όραμα της ομάδας διοργάνωσης του φεστιβάλ μας είναι αυτό, μέχρι το επόμενο φεστιβάλ του χρόνου, έχουμε στόχο να ανοίξουμε συζήτηση με τα υπουργεία που μπορούν να αλλάξουν την νομοθεσία.

Το Posidonia Festival δεν ήταν μόνο ενημερωτικό, ήταν και διασκεδαστικό, με τα παιχνίδια του CPF και των Προσκόπων της Ραφήνας οι οποίοι δημιουργήσαν όμορφη και κεφάτη ατμόσφαιρα με το εργαστήριο ζωγραφιάς και τα παιχνίδια στο γρασίδι, το φανταστικό εργαστήριο-παράσταση Κομποστο-Ποιηση από την ομάδα Κομποστοπία «Μαγικό Σχολείο των γήινων τεχνών», το οποίο συνδυάζει την οικολογία με την τέχνη και
την αυτογνωσία με τη χαρά της ζωής, και κλείσαμε το φεστιβάλ με την απίστευτη συναυλία του Χρήστου Ταμπουρατζης Project, με τους φανταστικούς μουσικούς του και βελούδινης φωνής τραγουδίστριες! Η εκπληκτική ποιότητα ήχου από τον Χρύσανθο Κορμπακη ήταν το κερασάκι στο γλυκό.

Η συμμετοχή με περίπτερα του I love Marathon (χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης), Sea Shepherd, Anima, CPF, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της φύσης και του ΕΛΚΕΘΕ έδωσαν ένα ωραίο χρώμα σε όλη την εκδήλωση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους! Οι χορηγοί μας, οι εθελοντές, οι Πρόσκοποι, το προσωπικό του Δήμου και του ΔΟΠΑΠ που έδωσαν το καλύτερο τους για να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό γεγονός για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν, η καφετέρια The Park που πρόσφερε χώρο για catering και ένα κολατσιό για τους εθελοντές, οι πολίτες που μας υποστήριξαν και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνού χωρίς τον οποίον δεν θα μπορούσαμε να το οργανώσουμε.

Σε όσους πίστεψαν στο έργο αυτό και βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Και του χρόνου!

Image
Image
“Βοηθήστε μας να διατηρήσουμε έναν εξαιρετικά πολύτιμο,
αναντικατάστατο και φυσικό πόρο”

Το 2011 δημιουγήθηκε το δίκτυο Posidonia Green Project. Το Posidonia Green Project είναι ένας διεθνής οργανισμός αφιερωμένος στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με έδρα την Ισπανία και την Ιταλία και συνδέεται με ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.

Το 2020 η Επιτροπή Βιώσιμο Περιβάλλον πήρε την έγκριση από τους δημιουργούς του Posdidonia Festival Mallorca για να πραγματοποιήσουμε το Posidonia Festival στην Ραφήνα. Μας καθυστέρησε η κρίση του Covid 19 αλλά επιτέλους το 2023 πραγματοποιήθηκε.

Image
Προηγούμενα Festival
Κάνε κλικ ποιο θες να δεις
Image

Η Posidonia Οceanica, κοινώς γνωστό ως γρασίδι της Θάλασσας, είναι ένα φυτό αγγειόσπερμο, προσαρμοσμένο στην υποβρύχια ζωή και απλώνεται σε λιβάδια. Είναι ένα βασικό στοιχείο για τη διατήρηση των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Η ευαισθητοποίηση για το φυτό αυτό προήλθε από την συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που έχει στην ανθρωπότητα η καταστροφή των οικοσυστημάτων των λιβαδιών.

Η προστασία του προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χάρη στην οδηγία για τους οικότοπους της ΕΕ καθιερώθηκαν ως οικότοποι προτεραιότητας τα λιβάδια Ποσειδωνίας της Ίμπιζα και Φορμεντέρα (Ισπανία), όπου δηλώνονται από την UNESCO το 1999 μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Image

Address

Πάρκο Καραμανλή, Ραφήνα, Αττική, Ελλάδα

Phone

+30 6944511951

Email

info@posidoniafestival.gr

r.petsiti@posidonia-festival.gr
Ρουλα Πετσιτη - γραμματεία φεστιβάλ
    
v.vassilicos@posidonia-festival.gr
Υπεύθυνη προγράμματος & συμμετεχόντων Posidonia Festival

d.karastamatis@posidonia-festival.gr
Δημόσιες σχέσεις Posidonia Festival

projectsniaf@gmail.com
Ευγενία Φώη ( NIA8) 
Festival Coach/ Συντονισμός/ Γενική Επιμέλεια 

Ακολουθήστε μας...